02 februarie, 2010

Sfârșit de etapă, început de drum

Iată că "înghiontit" de un cititor al blogului meu (da, spre marea mea surprindere văd că mai există oameni pe care să-i intereseze ce scriu aici) m-am hotărât să reiau seria postărilor pe blog. Sper ca de data aceasta să fiu consecvent și să reușesc să scriu mai des, mai ales că în anul care a trecut de la ultima postare am acumulat destule (și bune și rele, dar cu siguranță suficiente) lucruri pe care să vreau să le împărtășesc și altora...
Se vorbește mult în ultimele săptămâni despre reforma PD-L și se pun pe tapet tabere, curente etc..
Spuneam înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, fără să fiu mare filosof sau analist politic, că miza celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu (referindu-mă ca perioadă, 2009-2014) se poate defini prin două priorități: prima ține într-o oarecare măsură de exercitarea mandatului său și cred, după umila mea părere, că este funcționarea justiției în România și implicit reformarea acesteia. Nu putem vorbi de reforma statului dacă arbitrul societății nu este unul complet imparțial, iar tot ce-am încerca să clădim pe un fundament nesănătos s-ar dărâma cu ușurință.
A doua miză a acestei perioade este reforma PD-L. Cred cu tărie că acest lucru trebuie făcut acum pentru a avea timp de așezare a lucrurilor în partid. Nu știu în ce măsură schimbarea siglei sau a numelui partidului, ne vor ajuta, deși personal sunt favorabil acestor schimbări. Ceea ce ne va ajuta însă va fi deschiderea partidului către competențe. Alegerile pot fi câștigate cu o mână de oameni dacă sunt bine organizați, motivați și conduși, asta o pot spune prin prisma propriei experiențe. Însă pentru a conduce o comunitate, fie ea Iașul ca municipiu, Iașul ca județ sau România în ansamblul ei ai nevoie de foarte mulți oameni, dar mai ales e nevoie ca ei să fie competenți și motivați (a se citi dornici de a face ceva pentru comunitatea lor).
De aceea cred că este vital pentru PD-L să se deschidă. Dar nu oricum! Sunt total împotriva racolărilor de oameni și de înregimentarea lor sub sigla (oricare va fi aceea) PD-L. Citeam săptămânile trecute despre iminenta trecere la PD-L a unui director al unei importante întreprinderi de stat din Iași și a unui mare om de afaceri. Îi știam pe acei oameni drept "ai PSD-ului". Unul din ei chiar candidat, iar celălalt sponsor important. Ce-ar avea de câștigat PD-L din această trecere? Eu cred că nimic. Dimpotrivă... Ei ar face trecerea doar ca un "fă-te frate cu dracul" și ar avea de suferit în planul imaginii lor. Nu le plâng de milă. Ambii, și alții ca ei, sunt oameni puternici, capabili să-și asume responsabilitatea gestului. Dar e un gest care ar trăda că și cei care l-ar face, dar și noi, cei care l-am accepta, am făcut rabat de la moralitate. Ori nu acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem. Nu aceasta este calea de urmat.
Eu unul, socot că rezervorul PD-L se află în marea masă de oameni care acum nu fac politică, ba chiar unii dintre ei sunt foarte reticenți în a se angaja a face politcă. Izvorul proaspăt pe care trebuie să-l căutăm e reprezentat de oamenii pe care îi surprindem în campaniile electorale cu faptul că știm să le zâmbim sincer și curat, cu faptul că și noi stăm (unii, cei mai mulți) la bloc și vedem aceeași factură la întreținere, că nici nouă nu ni se pare corect că nu avem unde parca, că și noi înjurăm ocolind sau trecând prin gropile din carosabil sau așteptăm autobuzele în stațiile pline de noroi (îmi reînnoiesc aici cererea facută acum 1 an în urmă către Citadin de a face un trotuar în stația de la rond vechi CUG, pe șos. Nicolina, pe partea dinspre Sellgros, de la chioșcul de bilete către Podu Roș).
Miza efortului de reformă a PD-L constă deci, în opinia mea, în capacitatea de a deveni atrăgători pentru acești oameni, de a-i aduce în rândurile noastre, de a-i pune la locul potrivit și de a-i promova conform unui set de principii și reguli clare și transparente (iar aici cuvântul "reformă" trebuie să-și găsească deplinul înțeles). E un lucru poate greu de realizat dar nu imposibil. Depinde doar de noi, cei care suntem astăzi în postura de a lua decizii.

PS: Vreau să salut prezența în Comisia de redactare a modificarilor Statutului PD-L a doi ieșeni: dl. senator prof. univ. Dumitru Oprea și dl. deputat Nicușor Păduraru. Cred că e salutar faptul că din cei 23 de membri ai comisiei care rescriu "Constituția PD-L", doi sunt membri ai PD-L Iași. E o recunoaștere a valorii filialei și a valorii lor individuale. Felicitări! Și la fel de multe felicitări d-lui deputat Marius Spînu, care a fost unul din cei care au promovat și au reușit să impună prezența reprezentanților parlamentarilor în această comisie.