08 februarie, 2010

...urmare

Constat că postările mele de acum câteva zile au avut un ecou neașteptat (aici și aici). Nu a fost intenția mea să declanșez polemici în jurul numelor unor persoane, de aceea nici nu am făcut nominalizări.

Altul este însă scopul intervenției mele de astăzi. Observ o mare nervozitate în rândul "postacilor" de serviciu pe internet, dar nu numai, de fiecare dată când vorbesc despre rolul PD-L în conducerea orașului, de fiecare dată când "îndrăznesc" să spun că PD-L are un cuvânt greu de spus în deciziile care se iau pentru Iași... Sunt întâmpinat de fiecare dată cu diverse epitete, care mai de care mai "măgulitoare", ceea ce mă face să fiu convins că sunt pe drumul cel bun. S-au obișnuit unii ca numai PSD-ul prin unicul său reprezentant public să aibă un cuvânt de spus în Iași, ca numai o singură persoană să decidă pentru întreg orașul. Am spus-o și o voi spune de câte ori voi avea ocazia: sunt mult mai mulți decidenții la nivelul municipiului Iași! Sunt acuzat că sunt "avid de putere și am nostalgia partidului unic". Cei care aduc aceste acuzații ar trebui întâi să citească legile și apoi să se pronunțe. Ironic, aceste afirmații au fost făcute tocmai atunci când ceream asumarea de către fiecare din partidele prezente în CLM Iași a unor responsabilități. Am încercat să facem acest lucru în bună înțelegere... Nu s-a putut... Cel puțin până acum.

Păi cine are nostalgia partidului unic, cei care cer împărțirea echitabilă, proporțională, așa cum a rezultat din alegerile din vara anului 2008, a responsabilităților asupra orașului, sau cei care încearcă să mențină un status-quo din 2004? Cei care doresc să pună în competiție partidele reprezentative din Iași întru binele cetățenilor, sau cei care vor ca majoritatea unui partid ce încă nu se regăsește să fie pe vecie încremenită la momentul de grație al acestuia de acum 6 ani? E cumva rău că un partid care are cel mai mare număr de consilieri (PD-L) vrea să impună programul pentru care a fost votat? Se pare că unii "nostalgici" spun că da... Eu și aproape 46% din cei prezenți la vot (după alegerile locale doar) dintre ieșeni spunem că nu...

Eu cred că locuitorii Iașului au răspunsul la aceste întrebări simple, orice le-ar spune unii sau alții. Mărturie ne stă faptul că PD-L are cel mai mare număr de consilieri municipali, că PD-L are cvasi-totalitatea parlamentarilor ieșeni, că a câștigat practic toate alegerile din 2007 încoace (a nu se uita că în 2007, la euro-parlamentare, PSD se "bătea" pentru locul 2 cu proaspăt înființatul pe atunci PLD). Știu, se va spune că dl. Oprea a pierdut alegerile pentru Primăria Iași (deși convingerea mea intimă e alta, dar asta e o cu totul altă discuție), dar a nu se uita că dl. Oprea a primit în mai 2008 cu câteva mii de voturi mai mult decât PD-L, care cucerea cel mai mare număr de voturi la nivelul municipiului. În noiembrie 2008, dl. Oprea a fost cel mai votat politician din județul Iași. Punctum.

În fine, ca să revin la ideea inițială, sper ca PSD, prin reprezentantul său unic la Iași, să înțeleagă că atât PD-L cât și PNL încearcă să ofere o mână de ajutor prin preluarea unor responsabilități în ceea ce privește gestionarea orașului. Noi întindem mâna cu fair-play... Sper din toată inima să ni se răspundă tot cu eleganță, dar dați-mi voie, prin prisma experienței personale, să am și dubii în această privință... :)