14 februarie, 2010

Scrisoare deschisă către ieșeni

Am aflat cu surprindere de demersul efectuat de dl. Gheorghe Nichita, prin intermediul unei scrisori deschise, și anume de reclamația făcută de d-sa primului ministru la adresa consilierilor locali PD-L care au avut “îndrăzneala” de a se fi abținut la votarea unui proiect vizând construcția unei autogări în municipiul Iași.

Surprinderea mea provine din faptul că deși dl. Nichita știe foarte bine că are alături un vice-primar provenind de la PD-L, s-a adresat direct primului ministru, alegând astfel să mai facă un exercițiu de demagogie în propriul său folos, în încercarea de a se victimiza.

Domnia sa încearcă să ascundă prin demersul efectuat două categorii de probleme pe care le are în acest moment: pe de o parte cele datorate acțiunilor din justiție al căror subiect este, iar pe de alta, problemele pe care le are datorită incapacității d-sale de a gestiona și conduce un oraș cum este Iașul.

D-sa încearcă astfel să treacă în plan secundar adevăratele probleme ale orașului și modul în care este el administrat de primarul Gh. Nichita, căutând vinovați acolo unde ei nu există, în PD-L.

Ce încearcă să spună dl. Nichita:
- Că Iașul nu are probleme fiindcă drumurile sale arată ca după bombardamente repetate în ciuda sumelor enorme cheltuite pentru așa-zisele “mari asfaltări”.

- D-sa se face că uită de faptul că CET se zbate de ani buni în neputința de a-și plăti furnizorii, trebuind să se apeleze la împrumuturi împovărătoare pentru cetățeni. Asta ca să nu mai vorbim de contractele care ridică cel puțin suspiciuni asupra cheltuirii banului public.
- Nu e o problemă pentru dl. Gh. Nichita că se vrea practicarea unui fel de “alba-neagra” cu societăți comerciale și regii pentru a-și ascunde neputința din gestionarea transportului public.
- Nu e nicio problemă pentru dl. Gh. Nichita că instituția pe care o patronează e asaltată zilnic de plângerile celor mușcați de câinii vagabonzi (ziși și comunitari) dar și de cele, la fel de întemeiate, ale iubitorilor de animale, care reclamă tratamentul demn de alte secole aplicat animalelor capturate. Nu e de îngrijorare pentru d-sa nici faptul că directorul Salubris SA este incapabil să informeze publicul și pe mine ca viceprimar care-i coordonează activitatea, asupra contractelor prin care achiziționează carburant de la o firmă care amenința înainte de Crăciun că va lăsa întreg orașul în frig. Oare va considera dl. Nichita un neajuns faptul că nu se știe ce sume au ajuns de la Salubris la fotbal prin intermediul cheltuielilor de publicitate? Haideți să-l întrebăm!
- Dl. Gh. Nichita nu are o problemă cu faptul că Primăria Municipiului Iași a ajuns o instituție în care regula este să nu primești nicio informație și că există funcționari care, de teamă, mai degrabă s-ar lăsa torturați decât să respecte legea accesului la informațiile publice.
- Dl. Gh. Nichita nu este nici pe departe deranjat de faptul că anul trecut am început anul școlar cu rușinoasa sumă de 5.000 RON alocați fiecărei școli pentru curățenia de toamnă. Iarăși mă întorc la banii care s-au dus către fotbal, gândindu-mă la copiii, care asemenea copiiilor mei, merg la școală. Îi mai reamintesc d-lui Gh. Nichita și de câteva sute de milioane bune de lei vechi, care alocați prin amendamente la bugetul național, în primăvară, de deputații PD-L, au stat blocați de primărie până în toamnă din dorința de a-i sabota pe acei deputați, chiar cu riscul penalizării unor copii nevinovați. Și totul pe altarul alegerilor prezidențiale, care trebuiau să fie câștigate de cel susținut de către dl. Gh. Nichita.
- Nu este nici un păcat pentru dl. Gh. Nichita că avem grădinițe și creșe în care curge apa din tavan sau peste care cade acoperișul.
- Nu văd să-i pese cu adevărat d-lui Gh. Nichita că spitalele ieșene cerșesc fonduri minimale, în timp ce fonduri generoase se scurg către unii așa ziși sportivi care conduc mașini de lux și le priponesc în stâlpi. Pe banii noștri. Nu avem nimic cu fotbalul, dimpotrivă! Ne dorim o echipă puternică, măcar de nivelul Europa League, dar nu cred că o vom obține sub conducerea d-lui Nichita.
- Vreți exemple? Iată propunerea de buget pe 2010 a d-lui Gh. Nichita:


Doriți să știți cât cheltuie municipiul Cluj-Napoca pe sănătate? 13.2 milioane RON. Comparați cu cifra propusă la Iași. E drept că ei au un buget mai mare, dar ăsta e meritul lor. În plus, ei nu au nevoie de timp și nici nu au un primar puternic.

Vă interesează cât cheltuie municipiul Constanța pentru sport (deci nu doar fotbal) în 2010? 3.45 milioane RON. Comparați această cifră cu cea din tabelul de mai sus. De menționat că în Constanța, la un buget cu aprox. 17% mai mic se investește cu 30% mai mult în spații verzi.

Dar niciunul din aspectele de mai sus nu este o sursă de “consternare și dezamăgire” pentru dl. Gh. Nichita.

Nu, pentru domnia sa problema este că grupul de consilieri PD-L nu a votat proiectul cu autogara, pe baza unui filmuleț de desene animate, la 5 minute după ce i-a fost prezentat. D-sa nu a fost capabil să ne spună nici de ce consilierilor nu le-a fost lăsat să analizeze (mai mult de 5 minute) și să amendeze proiectul de hotărâre, nici dacă nu există suspiciunea răscumpărării la un preț mai mare a unei stații de alimentare cu carburanți ce ne încurcă în acest proiect, nimic din toate acestea.

Îl informez pe dl. Gheorghe Nichita, că noi, consilierii PD-L, nu vom vota niciodată proiecte de 20 milioane Euro pe baza unor filmulețe de desene animate, prezentate în 5 minute. Dacă așa consideră d-sa că se face administrație publică, atunci ne vedem nevoiți să-l contrazicem.

Îl informez, de asemenea, pe dl. Gh. Nichita că înaintea ședinței extraordinare a Consiliului Local de săptămâna trecută am avut o scurtă convorbire cu dl. Coman, care mi-a confirmat că nu e nicio urgență în acel proiect, după cum nici în privința celorlalte nu exista nicio iminență de a pierde fonduri.

Asta mă face să cred că singurul proiect cu adevărat urgent de pe ordinea de zi era cel cu privire la răspunsul cerut de DNA, care necesita un punct de vedere al consilierilor până pe data de 15 februarie. Și mai cred că jena de a face o ședință extraordinară în care el ca persoană ar fi fost subiect de dezbatere, l-a făcut să adauge celelalte puncte pe ordinea de zi.

Eu unul îi acord d-lui Gh. Nichita prezumția de nevinovăție în acest caz, așa cum face și justiția, dar, în același timp, nu-i pot da voie să arunce problemele sale personale, fie cu DNA-ul, fie în ceea ce privește capacitatea sa de a duce acest oraș în direcția potrivită, în spinarea PD-L-ului.

Îi adresez astfel d-lui Gheorghe Nichita un apel: rezolvați-vă, vă rog, problemele din justiție (care nu sunt de natură politică, așa cum unii v-ar putea prost sfătui să le considerați), reconsiderați-vă modul de a colabora cu celelalte partide din CLM Iași și vă vom fi alături cu toții, pentru binele Iașului și al ieșenilor.

Vă reamintesc, d-le Gh. Nichita, că noi, consilierii PD-L, am votat până acum toate proiectele ce prezentau interes pentru ieșeni, ba încă și unele care nu aveau nimic de-a face cu prioritățile Iașului și ale ieșenilor, dar am făcut-o din dorința de a colabora (amintiți-vă doar de fantezistul centru de afaceri de pe str. Elena Doamna, sau la fel de utopica grădina zoologică de la Breazu. Apropos, cum justificați sumele cheltuite cu studiul pentru acea grădină?). Din păcate nu ni s-a răspuns cu aceeași bună credință.

Câtă vreme însă, d-le Gh. Nichita, veți considera ieșenii, pe noi cei aleși, dar și pe cei ce ne-au votat, doar simplă masă de manevră în consiliul local, sau scutul Dvs. în fața justiției, vă asigur că drumurile pe care pășim sunt total diferite.

Din păcate, dl. Gh. Nichita nu poate prezenta în acest moment, după aproape 7 (șapte) ani în care a condus orașul, nici măcar un singur proiect de anvergură finalizat în folosul ieșenilor. Citiți presa ultimilor ani, dragi ieșeni, și vă veți edifica.

Ori a arunca acest sentiment de neputință și vinovăție ce-l macină pe dl. Gh. Nichita în sarcina PD-L mi se pare atât nedrept cât și demagogic.

Dragi ieșeni, vă asigurăm că nu avem alt interes decât binele orașului nostru, având totodată, mai mult decât alții, dorința de a ști că banii dumneavoastră sunt cheltuiți cu chibzuință și în mod transparent.


Cu deosebită considerație pentru cetățenii municipiului Iași,
Viceprimar PD-L
Dr. Gabriel Grigore


6 comentarii:

Anonim spunea...

slaba justificare, domnule viceprimar...
pe vremuri as fi zis ca ma asteptam la mai mult. dupa cum v-ati comportat in ultimul an, stiu ca nu puteti mai mult.
pacat de ieseni

Anonim spunea...

Anonimul e dezamagit de cum v-ati comportat in ultimul an, eu si alti iesini sunt multumit deoarece pentru prima data dupa atatea ani se incearca scoaterea magariilpr la lumina.
Sper sa aveti puterea de a merge mai departe si sa nu va opriti deoarece in ritmul acesta o sa va faceti multi "prieteni".

Anonim spunea...

Dati-i inainte, d-le viceprimar, spuneti-ne dvs. ceea ce clica "Nichita" ascunde fata de ieseni, desi sunt la mijloc banii lor! Nu ma intereseaza aspectele politice (nu am votat nici PDL nici PSD), dar traiesc in Iasi si resimt din plin "managementul" acestui primar fanariot. Cred ca va fi arhiplina sala de judecata atunci cand DNA -ul va finaliza ancheta!

Anonim spunea...

Dati-i inainte, d-le viceprimar, spuneti-ne dvs. ceea ce clica "Nichita" ascunde fata de ieseni, desi sunt la mijloc banii lor! Nu ma intereseaza aspectele politice (nu am votat nici PDL nici PSD), dar traiesc in Iasi si resimt din plin "managementul" acestui primar fanariot. Cred ca va fi arhiplina sala de judecata atunci cand DNA -ul va finaliza ancheta!

Badea Vasile spunea...

Stimate Domnule GG,
Aveti multe capacitati sa deveniti un om de onoare al Iasului. Rafinamentul dvs. emana cultura si
entuziasm, descriind situatii ce trebuie cunoscute de ieseni. Frumos.
Dar ...
Este doar un articol postat. Dupa propria dvs exprimare sunteti la fel un "postac". Asta e treaba de
jurnalist. Dumneavoastra ar trebui sa va plasati pe drumul devenirii prin fapte. Fiti transparent in
fatza iesenilor aratand faptele dvs. Folositi spatiul virtual sa reflectati realitatea dvs., a ceea ce faceti dvs pentru ieseni. Scoateti in evidenta oameni valorosi ieseni contemporani cu noi. Fiti unul din ei prin ceea ce faceti si nu mai fiti purtator de imagine al PDL-ului (desenand din cuvinte cat de moral e sau vrea sa fie). Oamenii de valoare nu au culoare politica. La consideratia pe care o am pentru dvs., as vrea sa aud vocea PDL-ului ca se lauda cu dvs.
Cetatenii sunt prea mult otraviti cu stiri despre criminali,coruptie si escrocherii. Daca cei care sunt mai compententi in ceea ce pot oferi pentru comunitate ar fi sprijiniti, cred ca toti avem de castigat.
Toti vrem ca alesii nostri sa nu ne dezamageasca. De ce sa tot scoatem in fatza numai greseli, accidente si esecuri?
Daca vorbim de transparenta si corecta informare, iesenii ar trebui sa stie ca PDL-ul prin consilierii sai locali, a votat la Ramnicu Valcea ca primarul proaspat invinuit de coruptie sa fie numit Cetatean de Onoare al orasului. Asta ca expresie a societatii civile ce recunoaste faptele primarului in folosul comunitatii.
Cand mai deschid blogul dvs. as vrea sa gasesc altfel de informatii.
Consideratie,
Badea Vasile

cristi cioanca spunea...

Pentru Badea Vasile :Din pacate nu am auzit despre situatii in care o filiala de partid sa depisteze, formeze si sa se laude cu cei mai valorosi membri. \daca ar reusi macar sa-i pregateasca pentru viitor, indiferent de rezultatul alegerilor si postura partidului la un moment dat.